ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання №40

 

2 вересня 2014 року

09 год. 45 хв.

м. Київ

вул. Садова, 3 а, к. 416

 

Голова Комітету Жванія Д.В.

Секретар Комітету Князевич Р.П.

 

Присутні: члени Комітету: Михайленко О.Д., Новак Н.В., Бублик Ю.В., Буховець О.Ю., Павленко Р.М., Пехов В.А.

Відсутні:  Парасків О.Д., Близнюк А.М., Гладій В.І., Дудка О.І.,  Карташов Є.Г.,  Добкін Д.М., Федорук М.Т.

 

Відповідальні  працівники  секретаріату  Комітету:  Завідувач  секретаріату Комітету Малюга А.В.,  заступник  Завідувача  секретаріату  Комітету  Желтова О.М.

 

Запрошені:

 

Шелестов О.М. – член Центральної виборчої комісії;

Байдан С.М. – радник Голови Центральної виборчої комісії.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України (реєстр. №4531а, н.д. Д.Жванія)

 

***

СЛУХАЛИ: Голова Комітету Д.Жванія ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував висловити свої зауваження і пропозиції до нього.

Д.Жванія поінформував, що до Комітету надійшли подання Президента України Порошенка П.О. про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Т.Лукаш у зв’язку із закінчення строку повноважень, подання про призначення С.Кустової на посаду члена Центральної виборчої комісії та відповідні проекти Постанов  Верховної Ради України.

Голова Комітету запропонував включити дані подання та проекти Постанов  з реєстр. №№4571а, 4572а до порядку денного засідання Комітету.

 

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету Д.Жванія запропонував розглянути пропозицію Завідувача секретаріату Комітету А.Малюги щодо питання про призначення Маковського Олександра Анатолійовича на посаду головного консультанта секретаріату Комітету, як такого, що перебуває в кадровому резерві на цю посаду.

 

Пропозицію підтримано.

 

Д.Жванія запропонував визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України (реєстр. №4531а, н.д. Д.Жванія)

2. Про подання Президента України Порошенка П.О. про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Т. Лукаш у зв’язку із закінчення строку повноважень та відповідний проект Постанови  Верховної Ради України про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії (реєстр. № 4571а від 01.09.2014 р.)

3. Про подання Президента України Порошенка П.О.  про призначення С.Кустової на посаду члена Центральної виборчої комісії та відповідний проект Постанови  Верховної Ради України  про призначення Кустової С.М. на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4572а від 01.09.2014 р.).

4. Про призначення О.Маковського на посаду головного консультанта секретаріату Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України (реєстр. №4531а, н.д. Д.Жванія).

Д.Жванія як автор повідомив, що законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про вибори народних депутатів України», спрямовані на уточнення та деталізацію приписів чинного Закону, корегування строків перебігу виборчого процесу, скорочення бюджетних витрат на проведення виборів, а також забезпечення заходів безпеки членам виборчих комісій під час здійснення ними повноважень, охорони виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації. Запропоновані також зміни до Закону України «Про здійснення державних закупівель», якими пропонується передбачити, що його дія не поширюється на послуги з підтримки, обслуговування та модифікації Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори» або її складових підсистем. Змінами до Закону України «Про Державний реєстр виборців» пропонується узгодити строки, у які виборець може тимчасово змінити місце голосування на виборах народних депутатів України.

Д.Жванія поінформував членів Комітету, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України підтримало необхідність удосконалення виборчого законодавства та висловило окремі зауваження до законопроекту у своєму висновку від 26 серпня 2014 року. При цьому Головне управління вважає, що за результатами розгляду законопроекту у першому читанні він може бути прийнятий за основу з врахуванням висловлених зауважень.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету, О.Шелестов, С.Байдан.

Враховуючи, що виборчий процес позачергових виборів народних депутатів України вже розпочався, народні депутати України – члени Комітету запропонували доповнити даний законопроект такими положеннями в частині внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України»:

- у частині сімнадцятій статті 33 слова «виборча комісія може залучати» заміни словами «окружна виборча комісія може залучати»;

- у статті 39:

абзац перший частини п’ятої викласти у такій редакції:

«5. Орган ведення Державного реєстру виборців не пізніш як за одинадцять днів до дня голосування у приміщенні, в якому він розташований, передає примірник попереднього списку виборців та виготовлені іменні запрошення, передбачені частиною другою статті 40 цього Закону, відповідній дільничній виборчій комісії»;

частину шосту виключити;

- у статті 49:

у частині п’ятій слова «тридцять днів» замінити словами «вісім днів», а слова «тридцять другого дня» - словами «десятого дня»;

у частині шостій:

у абзаці першому слова «двадцять днів» замінити словами «п’ять днів», слова «тридцять другого дня» - словами «десятого дня» а слова «який невідкладно оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії» - словами «який у повному обсязі оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії не пізніше, ніж через три дні з дня його надходження до Центральної виборчої комісії»;

у абзаці другому слова «невідкладно оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії» замінити словами «у повному обсязі оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії не пізніше, ніж через три дні з дня його надходження до Центральної виборчої комісії»;

у абзаці третьому слова «за двадцять днів до дня голосування подати до окружної виборчої комісії проміжний» замінити словами «не пізніш ніж за вісім днів до дня голосування подати до окружної виборчої комісії (на паперових носіях та в електронному вигляді) проміжний» а слова «двадцять другого дня» - словами «десятого дня»;

у абзаці четвертому слова «яка невідкладно оприлюднює його на своєму офіційному веб-сайті» замінити словами «яка не пізніше, ніж через три дні з дня його надходження через автоматизовану інформаційно-аналітичну систему оприлюднює його на своєму офіційному веб-сайті»;

у абзаці шостому слова «яка невідкладно оприлюднює його на своєму офіційному веб-сайті» замінити словами «яка не пізніше, ніж через три дні з дня  його надходження через автоматизовану інформаційно-аналітичну систему оприлюднює його на своєму офіційному веб-сайті»;

у частині сьомій:

у абзаці другому слова «п’ять днів» замінити словами «два дні»; слова «тридцятий день» замінити словами «двадцятий день»;

у абзаці третьому слова «для невідкладного оприлюднення на її офіційному веб-сайті» замінити словами «яка не пізніше, ніж через три дні з дня його надходження через автоматизовану інформаційно-аналітичну систему оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті»;

після частини сьомої доповнити новою частиною восьмою, такого змісту:

«8. У фінансових звітах, передбачених частинами п'ятою та шостою цієї статті, в обов'язковому порядку відображується та підлягає оприлюдненню на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії інформація про всі надходження на накопичувальний, поточний рахунок (поточні рахунки) виборчого фонду партії, кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, здійснені витрати та залишки коштів на відповідних рахунках, у тому числі інформація про дату надходження кожного внеску до виборчого фонду партії, кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, його розмір, особу, яка здійснила внесок на відповідний рахунок виборчого фонду (із зазначенням її прізвища, імені, по-батькові такої особи, місця її проживання), назви партії  (у випадку здійснення внеску партією, яка висунула кандидата у депутати в одномандатному окрузі), призначення, дату здійснення і суму кожного платежу з відповідного рахунку виборчого фонду та повну назву отримувача кожного платежу».

У зв’язку з цим частину восьму вважати частиною дев’ятою;

- частину другу статті 57 після слів «поданої декларації оприлюднюється» доповнити словами «у триденний строк»;

- абзац другий частини четвертої статті 80 викласти у такій редакції:

«У виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі зазначаються порядковий номер кандидата у виборчому бюлетені, в алфавітному порядку прізвища, власні імена (усі власні імена) та по батькові (за наявності) зареєстрованих у цьому окрузі кандидатів у депутати з відомостями про рік народження, освіту, посаду (заняття), місце роботи, місце проживання, партійність, а також суб'єкт висування кожного кандидата. Між порядковим номером у виборчому бюлетені кожного кандидата та його прізвищем розташовується порожній квадрат»;

- частину дев’яту статті 95 доповнити новим реченням такого змісту «Їх обов'язково супроводжують працівники органів внутрішніх справ України, а в разі необхідності, за зверненням Центральної виборчої комісії, - співробітники Служби безпеки України, які повинні забезпечити охорону при транспортуванні».

Враховуючи швидкоплинність виборчого процесу позачергових виборів народних депутатів України, який вже триває, Голова Комітету запропонував для розгляду висновок Комітету - рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України (реєстр. № 4531а) відповідно до пункту 1 частини першої, частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому, з вищевказаними доповненнями Комітету.

Д.Жванія вніс пропозицію - у разі прийняття законопроекту за результатами розгляду в першому читанні за основу та в цілому – звернутися до парламенту з пропозицією – доручити Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування при підготовці його на підпис Голові Верховної Ради України здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України його техніко-юридичне доопрацювання.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної
організації та проведення виборів народних депутатів України (реєстр. № 4531а) відповідно до пункту 1 частини першої, частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому, з вищезазначеними доповненнями.

2. У разі прийняття законопроекту з реєстр. № 4531а за результатами розгляду в першому читанні за основу та в цілому запропонувати Верховній Раді України доручити Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування при підготовці його на підпис Голові Верховної Ради України здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України техніко-юридичне доопрацювання.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання Голові Комітету – народному депутату України Жванії Д.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  6 народних депутатів України, «Утримались» -  2 народних депутати України.

Рішення прийнято.

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про подання Президента України Порошенка П.О. про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Т. Лукаш у зв’язку із закінчення строку повноважень та відповідний проект Постанови  Верховної Ради України про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії (реєстр. № 4571а від 01.09.2014 р.)

Д.Жванія вказав, що зазначеним проектом Постанови пропонується  звільнити з посади члена Центральної виборчої комісії Лукаш Т.Л.  у зв’язку із закінчення строку повноважень. Голова Комітету наголосив, що подання Президента України було внесене відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України, статей 6 і 30 Закону України «Про Центральну виборчу комісію».

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Під час обговорення питання народні депутати взяли до уваги, що пунктом 21 частини першої статті 85 Конституції України, частиною першою статті 6 зазначеного Закону передбачено, що до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посади та звільнення з посад членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України. Водночас частиною восьмою статті 6 Закону встановлено, що строк повноважень члена ЦВК - 7 років. Частинами першою та другою статті 30 Закону визначено, що повноваження члена Центральної виборчої комісії припиняються у зв’язку з прийняттям рішення Верховною Радою України про звільнення його з посади; закінчення строку повноважень члена ЦВК є підставою для звільнення його з посади. При цьому Лукаш Тетяна Леонідівна була призначена на посаду члена Центральної виборчої комісії Постановою Верховної Ради України від  1 червня 2007 року  № 1121-V.

Враховуючи, що семирічний строк повноважень члена Центральної  виборчої комісії Лукаш Т.Л. вже закінчився,  Голова Комітету запропонував - рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови  Верховної Ради України про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії (реєстр. № 4571а)  за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови  Верховної Ради України про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії (реєстр. № 4571а)  за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання Голові Комітету – народному депутату України Жванії Д.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  6 народних депутатів України, «Утримались» -  2 народних депутати України.

Рішення прийнято.

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про подання Президента України Порошенка П.О.  про призначення С.Кустової на посаду члена Центральної виборчої комісії та відповідний проект Постанови  Верховної Ради України  про призначення Кустової С.М. на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4572а від 01.09.2014 р.).

Д.Жванія вказав, що зазначеним проектом Постанови пропонується призначити Кустову Світлану Миколаївну на посаду члена Центральної виборчої комісії.  Голова Комітету наголосив, що подання Президента України було внесене відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України, статі 6 Закону України «Про Центральну виборчу комісію» з дотриманням вимог щодо відомостей про кандидата, передбачених частиною другою статті 205, частиною першою статті 209 Регламенту Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Під час обговорення питання народні депутати взяли до уваги, що пунктом 21 частини першої статті 85 Конституції України, частиною першою статті 6 зазначеного Закону передбачено, що до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посади та звільнення з посад членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України.

Враховуючи, що Комітет на своєму засіданні 2 вересня 2014 року підтримав подання Президента України Порошенка П.О. про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Т. Лукаш у зв’язку із закінчення строку повноважень,  Голова Комітету запропонував - рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови  Верховної Ради України про призначення Кустової С.М. на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. № 4572а)  за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови  Верховної Ради України про призначення Кустової С.М. на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. № 4572а)  за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання Голові Комітету – народному депутату України Жванії Д.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  6 народних депутатів України, «Утримались» -  2 народних депутати України.

 

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію Завідувача секретаріату Комітету А.Малюги щодо кандидатури О.А.Маковського на посаду головного консультанта секретаріату Комітету.

А.Малюга поінформувала про те, що О.Маковський вже тривалий час обіймає посаду старшого консультанта секретаріату Комітету та перебуває в кадровому резерві на посаду головного консультанта. Завідувач вказала на фаховість знань О.А.Маковського, його професійні здобутки, відповідальність у ставленні до роботи, виконанні доручень керівництва та народних депутатів України – членів Комітету та запропонувала підвищити старшого консультанта секретаріату Комітету О.Маковського за посадою, розглянувши можливість внесення подання щодо його призначення на посаду головного консультанта секретаріату Комітету як такого, що перебуває у кадровому резерві на цю посаду.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Враховуючи вимоги Закону України “Про державну службу” та у відповідності до частини четвертої статті 55 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”, 

УХВАЛИЛИ:

Підтримати дану пропозицію.

Запропонувати Голові Комітету підготувати поданням про призначення О.Маковського на посаду головного консультанта секретаріату Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

2 вересня 2014 року

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України (реєстр. №4531а, н.д. Д.Жванія)

2. Про подання Президента України Порошенка П.О. про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Т. Лукаш у зв’язку із закінчення строку повноважень та відповідний проект Постанови  Верховної Ради України про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії (реєстр. № 4571а від 01.09.2014 р.)

3. Про подання Президента України Порошенка П.О.  про призначення С.Кустової на посаду члена Центральної виборчої комісії та відповідний проект Постанови  Верховної Ради України  про призначення Кустової С.М. на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4572а від 01.09.2014 р.).

4. Про призначення О.Маковського на посаду головного консультанта секретаріату Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“5 сесія 7 скликання ”